Sally Salmisen vuonna 1936 ilmestynyt bestseller-romaani Katrina valloittaa kolme suomenruotsalaista näyttämöä.

Sally Salmisen vuonna 1936 ilmestynyt bestseller-romaani Katrina valloittaa kolme suomenruotsalaista näyttämöä.

Lilla Teatern, Åbo Svenska Teater ja Wasa Teater tuottavat yhdessä Katrina-musikaalin Kaisa Lundánin uudessa dramatisoinnissa, jonka musiikin on säveltänyt Aili Järvelä. Tuotanto esitetään kaikissa kolmessa teatterissa vuosina 2024-2025. – Suunnitelmat teattereiden mahdollisesta yhteistyöstä ovat olleet tekeillä jo pitkään, ja monen palapelin palasen on loksahdettava kohdalleen, jotta näin suuri ja useiden ihmisten yhteinen hanke saadaan maaliin. […]

Lilla Teatern, Åbo Svenska Teater ja Wasa Teater tuottavat yhdessä Katrina-musikaalin Kaisa Lundánin uudessa dramatisoinnissa, jonka musiikin on säveltänyt Aili Järvelä. Tuotanto esitetään kaikissa kolmessa teatterissa vuosina 2024-2025.

– Suunnitelmat teattereiden mahdollisesta yhteistyöstä ovat olleet tekeillä jo pitkään, ja monen palapelin palasen on loksahdettava kohdalleen, jotta näin suuri ja useiden ihmisten yhteinen hanke saadaan maaliin. Teattereiden välinen yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden pidentää esityksen elinkaarta. Ehkä vielä tärkeämpää on kuitenkin työmenetelmien, tietämyksen ja lähestymistapojen vaihto teattereiden välillä. Tämä vaihto hyödyttää sitä, mitä tapahtuu näyttämöllä, mutta myös kulissien ympärillä ja takana, sanovat Åbo Svenska Teaterin teatterinjohtaja Kira-Emmi Pohtokari, Lilla Teaternin taiteellinen johtaja Jakob Höglund ja Wasa Teaterin teatterinjohtaja Ann-Luise Bertell.

Näyttelevät muusikot Aili Järvelä, Ulriikka Heikinheimo ja Senni Valtonen sekä näyttelijä Emma Klingenberg laulavat Katrinan sydäntä särkevää tarinaa, joka kaikuu ajankohtaisena yhä lähes sata vuotta myöhemmin.

Nuori Katrina joutuu rakkauden houkuttelemana muuttamaan Pohjanmaalta Ahvenanmaalle merimiehen vaimoksi. Vaikka hän jää yksin köyhään mökkiin, hän onnistuu kerta toisensa jälkeen voittamaan sekä ulkoiset vaikeudet että itsensä. Katrinan ylpeys ja oikeudenmukaisuus tasoittavat hänen tiensä yhteiskunnan normien haastamiseen ja siihen, mitä tarkoittaa olla nainen.

-Naisilla on mahdottomiin tilanteisiin joutuessaan valtavasti voimaa, jääräpäisyyttä jatkaa vastoinkäymisistä huolimatta. Ja vaikka Katrina tekee itsekin useita virheitä, kirjailija kohtelee häntä hellästi”, sanoo näytelmän dramatisoinut Kaisa Lundán.

Sally Salminen voitti pohjoismaisen romaanipalkintokilpailun ja teki valtavan läpimurron kirjailijana esikoisromaanillaan Katrina (1936). Romaani on kansansatu, josta on julkaistu useita painoksia ja käännetty monille kielille.

Haastattelussa vuodelta 1954 Salminen kuvailee, kuinka Hembygdskörenin laulamat laulut koskettivat häntä syvästi. Musiikilla on merkittävä rooli tässä yhteistuotannossa. Aili Järvelä debytoi musiikintekijänä.

– En tiennyt, miten se tehdään, joten oli pakko kokeilla. Yksi melodioista tuli minulle oikeastaan unessa, Järvelä kertoo.

– Se on iso tarina, joka vaatii visuaalisia, runollisia esityksiä. Matkustetaan valtamerten yli, työskennellään pelloilla, tanssitaan kylässä, synnytetään viisi lasta, tapetaan lehmä ja paljon, paljon muuta. Olen onnekas, että saan työskennellä lavastajana Heini Maarasen kanssa, hän on luovien ratkaisujen mestari, ja Samu-Jussi Koski tuo pukusuunnitteluun ajatonta eleganssiaan. Tulee olemaan jännittävä matka herättää Katrina henkiin kaikkien näiden vuosien unohduksen jälkeen. Hän saa suuruutensa arvoisensa esityksen, kertoo näytelmän ohjaava Jakob Höglund.

– Monella tapaa tämä projekti kertoo vahvuuksista. Voimasta. Voin samaistua siihen, että Katrinassa on Pohjanmaan verta, mutta myös Ahvenanmaan verta. Olen ollut kesäahvenanmaalainen 14 vuotta, näyttelijä Emma Klingenberg sanoo.

Tuleva ohjelma

Ajankohtaista

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här