Tove Qvickström

Skådespelare

06-3209324

Tove Qvickström utbildade sig till skådespelare vid Teaterhögskolan i Helsingfors 1999-2003. Före det även på Nordiska folkhögskolan i Göteborg samt på Dell’arte School of Physical Theatre i Kalifornien. Hon har arbetat  på de flesta finlandssvenska teatrarna såväl som på det fria teaterfältet. Under åren har hon setts i roller som bl.a Brechts Mor Courage, Helene Schjerfbeck, Masja i Tjechovs Måsen samt i den turnerande barnföreställningen Karius och Baktus. Hon har jobbat som sjukhusclown och haft roller i kortfilmer samt tv-serier. Senast i Virala Genier på Yle.

År 2021 erhöll hon Stina Krooks Stiftelses stipendie för framstående insatser inom scenkonsten. Tove Qvickström hör till Wasa Teaters fasta ensemble sedan 2020.

För mig som skådespelare är ledord som fantasi, lust, nyfikenhet och kreativitet viktiga. Att tillsammans med en ensemble ha detta privilegium att få skapa berättelser och sedan få möta en lyssnande publik. Att ha möjlighet till en röst och få beröra och underhålla, ifrågasätta och väcka tankar. Världens bästa yrke! – Utmanande men belönande. Allt som oftast.

På Wasa Teater har jag haft möjlighet att möta publiken i många olika scenkonstgenrer, allt från drama, komedi, musikal, barn- och ungdomsteater till TIU (Teater i undervisningen). Här har jag medverkat i bla. Ingvar – en musikalisk möbelsaga, Spelman på taket, Acts of Goodness, Bomullsängeln, Lasse Majas detektivbyrå samt axlat rollen som den elake katten Måns i familjeföreställningen Pelle Svanslös.

Mitt specialintresse är clowneri- en utmanande scenkonstform där uppriktighet, lyhördhet och känslighet i mötet med publiken är i fokus. Att få vara med och skapa och spela clownföreställningen Finlands Historia på Wasa Teater var en dröm som gick i uppfyllelse.

 

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här