TFN 06 3209 330

Teaterchefen

asa_k3__1547_webb

Bästa publik!

Varifrån kommer vi, vem är vi, vart är vi på väg? Det är centrala frågeställningar i de pjäser som Wasa Teater sätter upp under det kommande spelåret då Finland fortsätter fira 100 år av självständighet. Det blir en djupdykning i det rikssvenska, det österbottniska och det finländska – stark nutidsdramatik som genom satir, hejdlös komik men också med svärta och skarp blick belyser den tid vi lever i.

Höstens repertoar inleddes i början av september på stora scenen till tonerna av härligt klingande svensk folkmusik, hambo och jazz i den spektakulära, av kritikerna lovordade, musikalen Ingvar – en musikalisk möbelsaga där man inte sparat på krutet.  Vår ensemble är hejdlöst rolig, galen, underhållande och de sjunger fantastiskt – en garanterad vitaminspruta och ett måste för alla som vill se något extraordinärt denna höst i Vasa!

På Studion presenteras en mer lågmäld men desto mer intensiv, tragikomisk berättelse, Svälta räv, om fem österbottningars liv och hur de flätas samman, i en uppsättning som arbetats fram via improvisation under ledning av regissör Joakim Groth.

Teaterns gästas under hösten av kända teaterprofiler, något vi på teatern är verkligen stolta över att kunna erbjuda våra teaterbesökare! Vi får se systrarna Stina och Ylva Ekblad i den nyskrivna pjäsen De langerhanska öarna av Susanne Ringell och senare i november står en av Sveriges mest lyskraftiga artister, Helen Sjöholm tillsammans med Anna-Maria Hallgarn och teaterns egna skådespelare, på Wasa Teaters stora scen i konserten Vinterklang, som har väckt ett enormt intresse och omedelbart sålde slut.

Vi har också andra intressanta gästspel och samarbeten på kommande: Imprimatur, en pjäs om tryckfrihet, Årets pjäs, en existentiell betraktelse av och med husets egen skådespelare Lina Ekblad, feministgruppen Blaue Fraus stand-up show Yo-Bro, vokalgruppen Nonen vocals konsert och en dockteaterföreställning.

Under hela hösten fortsätter också teaterns teaterpedagog turnera med de populära sagostunderna på daghem i regionen.

I januari har uppsättningen Den första dagen premiär, en nutidspjäs som utspelar sig på ett äldreboende i Österbotten. Det är en skruvat komisk och samtidigt mörk betraktelse av dagens Finland, en pjäs om snuttjobb, fördomar och invandring. Vi får följa med undersköterskan Ritva, gestaltad av vår populära skådespelare Carola Sarén, och hennes kamp för varje människas rätt till omsorg trots inbesparingskrav och huvudlösa förordningar.

I mars är det sedan dags för Pelle Svanslös och hans kattkompisar att inta stora scenen med Agneta Lindroos som regissör. En varm, hjärtlig värld för alla barn och vuxna att stiga in, en fin möjlighet att få uppleva teaterns magiska, finurliga värld! Wasa Teaters vision är att skapa lokala upplevelser i världsklass. Lokala är vi genom att vi finns i Vasa och hela regionen, nära er. Upplevelser kan vara en teaterföreställning, konsert, workshop, god mat eller ett givande samtal med en kompis i vår restaurang. Och till sist – världsklass genom att vi alltid eftersträvar det bästa i allt vad vi gör, för er.

Jag önskar er hjärtligt välkomna till teatern, hoppas vi ses i vimlet!

 

Åsa Salvesen

Teaterchef

 

 

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här