#jeanne

Ett storslaget och visuellt drama om klasskillnader och klimatförändringar.
Riksteatern i samarbete med Dramaten.

”Klimatdramat ”#jeanne” är som ett sorgset eko från en idealistisk tid. Men också – i Anja Sušas egensinniga regi – en äventyrlig, drastisk och absurd dystopi.” SvD

Ett storslaget och visuellt drama om klasskillnader och klimatförändringar.

På norra sidan av en sjö finns stora villor med privata bryggor. På södra sidan finns ett höghus med trasig hiss. De unga på de olika sidorna träffar aldrig varandra. Unga i norr tror att unga från söder inte existerar. Unga från söder tror att unga i norr är gjorda av guld. Men sjön mellan dem håller på att torka ut. Klimatkrisen påverkar alla, rik som fattig. Eller gör den verkligen det?

Lilla Jeanne har fått lära sig att de som har lite kommer att ha mindre, och de som har mycket kommer att få mer. I ett försök att få tillbaka det överskott som hon anser tillhör de oprivilegierade försöker hon korsa den frusna sjön och ta del av guldet. Hon kommer aldrig tillbaka, men historien slutar inte där.

#jeanne gestaltar en värld på gränsen till undergång. Om vårt behov av ledargestalter som får bära våra drömmar, samtidigt som vi lägger allt ansvar på dem. Vem ska egentligen rädda oss? Förväntar vi oss att våra barn gör det? Genom denna historia, om den unga idealisten och om oss som idealiserar henne, får vi syn på vårt samhälles olika mekanismer.

Musikern Adde Huumonen skapar i föreställningen ett ljudlandskap live genom bland annat elektroniska instrument och vatten. Pjäsen är specialskriven för Riksteatern av den hyllade dramatikern och författaren Ivana Sajko. Regissör är internationellt erkända Anja Suša, som sedan 2019 har varit professor i regi vid Stockholms konstnärliga högskola. Anja Sušas regi präglas av en knivskarp analys och ett drastiskt berättarspråk. Hon använder teaterns alla verktyg för att skapa föreställningar som väcker tankar kring vår samtid och som underhåller publiken med överraskande grepp. Föreställningar där skådespelarna ofta får använda oanade sidor av sina talanger.

Spelplan

SE TRAILERN HÄR

Produktionsuppgifter

#jeanne

En produktion av Riksteatern i samarbete med Dramaten Premiär 3 mars i Lund På Riksteaterturné våren 2023

Medverkande: Mårten Andersson, Per Burell, Adde Huumonen (musiker), Doreen Ndagire, Rebecca Plymholt, Joel Valois

Konstnärligt team

Dramatiker: Ivana Sajko
Översättare: Djordje Zarkovic
Regi: Anja Suša
Scenograf/kostymdesigner: Helga Bumsch
Ljusdesigner: Emanuel Arvanitis
Kompositör/ljuddesigner: Adde Huumonen
Maskdesigner: Johanna Rönnbäck
Dramaturg: Eva-Maria Dahlin
Koreograf: Damjan Kecojević

 

Föreställningslängd: 90 minuter

Riksteatern i samarbete med Dramaten

Inför besöket

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här