Hamlet

Ett suggestivt maktspel, i en värld där ingen går att lita på.

TEXTAD FÖRESTÄLLNING – TEKSTITETTY SUOMEKSI

 

Uppskakad över nyheten om sin fars, kungen av Danmark, oväntade död beger sej tronföljaren Hamlet hem till begravningen. I stället hamnar hon på sin mor Gertruds och farbror Claudius bröllopsfest. Ensam med sin sorg får Hamlet en uppenbarelse. Hennes döde far berättar att han mördats av Claudius och kräver hämnd. Medan Hamlet söker bevis blir hon varse att  kungaparet smider illvilliga planer för hennes räkning.

 

I Wasa Teaters uppsättning av Hamlet möter vi en tid inte olik vår egen, där ytan och njutningslystnaden regerar: glitter, konfetti, karaoke. Men bakom fasaden bubblar intriger, svek och maktanspråk. Det som var falskt igår blir sant idag när makthavaren skiftar, eller som Hamlet uttrycker det:

“Ur led är tiden. Ve, att jag är den
som föddes att den vrida rätt igen!”

 

I en moderniserad, musikalisk föreställning, estetiskt inspirerad från 1970-2020-talet som använder blankversens välvässade skärpa, träder vi in i ett hov där ingen är att lita på, och känslorna överskuggar rationaliteten.

Teman som lojalitet, ansvar, svartsjuka och avund behandlas i en uppsättning som sömlöst rör sej mellan fysisk utlevelse, grotesk humor och stark innerlighet.

I fokus står pjäsens kvinnogestalter. Hamlet, Ofelia, Gertrud, Rosencrantz och Gyldenstern har olika motiv för sina handlingar, men förenas av att hovet de lever i bara erkänner ett sätt att vara kvinna.

 

Ulrika Bengts iscensätter William Shakespeares Hamlet som ett suggestivt maktspel, i en värld där ingen går att lita på. Inte ens du själv.

 

 

Produktionsuppgifter

Premiär 14.11.2020

AV: William Shakespeare
REGI: Ulrika Bengts
SCENOGARFI: Erik Salvesen
KOSTYM: Linn Wara
I ROLLERNA: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Lina Ekblad, Iida Kuningas, Markus Lytts, Tove Qvickström, Saga Sarkola, Maria Udd

Inför besöket

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här