Spelåret 2020-2021 på Wasa Teater

Spelåret 2020-2021 på Wasa Teater

Det osynliga barnet, AYN – en katastrofal kontorskomedi, Bladis pojkan och Hamlet inleder nästa spelår på Wasa Teater.

Nu har vi lanserat och presenterat vårt program för nästa spelår!

Ett år med mycket nyskrivet, en del lokalt och en dos tidlösa klassiker.

Vi lever i en tid av omvälvande samhälleliga förändringar. Det som framstått som självklarheter är det kanske inte längre. Vi har information, vi vet mer än någonsin men hänger vi med? Förstår vi vad som sker omkring oss, gör vi de rätta kopplingarna? Vad är sant, vad är falskt? Och vad är nästa steg? Det är frågor som tangerar flera av teaterns kommande uppsättningar.

berättar teaterchefen Åsa Salvesen.

Repertoaren

 

DET OSYNLIGA BARNET

Föreställningen Det osynliga barnet handlar om Ninni som har blivit osynlig efter att hon behandlats illa. Muminfamiljens omsorg gör att hon sakta börjar synas igen. Det osynliga barnet är en föreställning om utanförskap och om att bli sedd.

Wasa Teaters uppsättning av Det osynliga barnet är en turnerande dockteaterföreställning. Föreställningen turnerar under hösten 2020 i daghem runtom i Österbotten med Susanne Marins som skådespelare.

PREMIÄR: 5.9.2020
AV: Tove Jansson
Dramatisering: Mikaela Hasán, Pelle Heikkilä
REGI: Agneta Lindroos
SCENOGRAFI/KOSTYM/DOCKOR: Lasse Idman

 

AYN – EN KATASTROFAL KONTORSKOMEDI

Företaget Fountainheads nya affärsidé: att inleda gruvdrift i rymden.
Pontus Torvals uppdrag: beräkna asteroidens nya omloppsbana.
Pontus Torvalds verktyg: excel.
Resultat: Inte bra.

AYN är en katastrofal kontorskomedi om företaget Fountainhead och dess anställda. Hur de jobbar med att rädda företaget, sig själva och jorden. Strategier ska skrivas, framtidstron är stark.  Det finns inga motgångar, bara möjligheter.

AYN är en nyskriven kontorskomedi av Andreas Westerberg. Pjäsen är ett resultat av Labbet r.f.s REKO-projekt.

PREMIÄR: 12.9.2020
AV: Andreas Westerberg
REGI: Andreas Westerberg
SCENOGRAFI/KOSTYM: Anders Karls

TEXTAD FÖRESTÄLLNING – TEKSTITETTY SUOMEKSI – SUBTITLED IN ENGLISH

 

BLADIS POJKAN

Långt ute i skogen bor Bladis pojkan. De har ett skogsskifte som är vitt och brett och jakträtt året runt. De lånar ved där det finns för mycket, skjuter vilt och drar sig inte för varken utpressning eller eldsvåda. Med tiden blir brottsregistret långt och berättelserna många.

Men så stjäl Hannes Blad en hare av pojken Jakob. Jakob far för att rättstå med Bladis pojkan och blir indragen i deras verksamhet, trots att hans mamma gör vad hon kan för att stoppa det. Snart är Jakob en av Bladis pojkan. Men vill han vara det och har han några alternativ? Och varför ropar Jakobs pappa?

En berättarföreställning av och med Erik Kiviniemi om rätt och fel, om frihet och ansvar, om att växa upp och bli en man med mjuka händer.

PREMIÄR: 2.10.2020
AV och med: Erik Kiviniemi
MUSIK/MUSIKER: Håkan Omars
REGI: Ann-Luise Bertell
SCENOGRAFI/KOSTYM: Anders Karls

 

Gästspel
TOVE JANSSON-VISDIKTAREN

Tove Jansson ägnade sig åt visdiktningens konst redan som barn, och fortsatte att skriva visdikter genom hela livet.

Repertoaren blev med tiden bred. Där fanns kärleksvisor, visor till havet och naturen, visor till vänner, visor till Mumindalen, oanständiga visor, visor till teaterföreställningar och visor till henne själv att spela ute på Klovharun när vinden ven och hajdaren lockade mera än målarduken.

Emma Klingenberg har under en längre tid forskat i Tove Janssons visdikter och nu är det äntligen dags för henne att presentera sina fynd.

”Tove Jansson-visdiktaren” är en stämningsfull konsertföreställning med Emma Klingenberg, en pianist och två multimusiker. Nyfunna vistexter av Tove Jansson presenteras i helt nya tonsättningar och arrangemang. Vi får naturligtvis också höra kända sånger ur Tove Janssons visskatt.

GÄSTSPEL 16-17.10.2020

 

HAMLET

Hamlet kallas hem från sin studieort till sin far kungens begravning men blir i stället gäst på sin mors och farbrors bröllop. Från att ha varit en tronföljare fri att följa sina impulser utsätts Hamlet nu för hovets omvandlingsförsök. Faderns vålnad ropar på hämnd men Hamlet tvekar. Medan en fientlig invasionsstyrka närmar sej gränsen tvingas Hamlet uppbåda list för att undgå det nya kungaparets ränker.

Ulrika Bengts iscensätter William Shakespeares Hamlet som ett suggestivt maktspel, i en värld där ingen går att lita på. Inte ens du själv.

PREMIÄR: 14.11.2020
AV: William Shakespeare
REGI: Ulrika Bengts
SCENOGRAFI: Erik Salvesen
KOSTYM: Linn Wara

TEXTAD FÖRESTÄLLNING – TEKSTITETTY SUOMEKSI – SUBTITLED IN ENGLISH

 

EN RIKTIG KVINNA

En riktig kvinna kan montera ihop en trädgårdsgunga själv. Det gör hon hur lätt som helst, bara ingen kommer och tar över bygget. Så ta det lugnt, grannar, det behövs ingen hjälp, den här kvinnan klarar av det mesta själv. I synnerhet sånt som ingen väntar sig av en riktig kvinna. En riktig kvinna ger aldrig upp. ”Det går nog bra”, säger hon till sig själv. Men grannarna vankar oroligt förbi och följer förloppet. De verkar inte lika övertygade som hon själv.

”En riktig kvinna” är en nyskriven monolog av Anna Simberg som handlar om en riktig kvinna och en monterbar trädgårdsgunga. Det är en sorglös och tragikomisk berättelse.

PREMIÄR: 15.1.2021
AV: Anna Simberg
REGI: Åsa Salvesen
I ROLLEN: Carola Sarén

 

NELSON TIGERTASS

Om vänskap och att våga stå upp för det som känns rätt.

Ännu sover de, invånarna i Berlurenstad. Men i alla städer finns det sådana som inte sover när andra gör det. Som inte är tysta även om andra är det. I varje stad finns det folk man hälsar på och sådana man inte hälsar på. Det här är historien om dem man inte hälsar på.

Nelson Mareng står alldeles ensam på en tågstation i Berlurenstad, en stad där de flesta har för bråttom för att hjälpa en främling. Men inte alla. Mitt i allt är Nelson inblandad i en värld full av farliga hemligheter och storslagna äventyr. Vad är en skymmare för något? Och vem är den förskräckliga Tess Väs?

Lena Frölander-Ulfs första textbok, Nelson Tigertass, är en varm och fantasieggande berättelse om rädslor, vänskap och fördomar. Och om att strävan efter ordning och reda kan gå för långt. Boken är vinnare av Arvid Lydecken-priset 2019, nominerad till Finlandia junior 2019 och nominerad till Runeberg junior 2020.

Familjeföreställning våren 2021
PREMIÄR: 13.3.2021
AV: Lena Frölander-Ulf
DRAMATISERING: Anna Simberg
REGI: Agneta Lindroos
PUBLIKARBETE: kunskapsbok, workshop

Dina kontakter

Sabina Backholm

Försäljare / Marknadsföringsassistent
06 3209 369

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här