Världssuccé spelas på  Wasa Teater

Världssuccé spelas på  Wasa Teater

Mark Haddons prisbelönta debutroman för läsarna in i en okänd inre värld. Berättelsen kretsar kring ett mordmysterium, men vad handlar den egentligen om? Och hur passar Jane Austen in i bilden? Boken har dramatiserats av Simon Stephens och hade urpremiär i London 2013. Just nu erövrar pjäsen scener runt om i världen och i september […]

Mark Haddons prisbelönta debutroman för läsarna in i en okänd inre värld. Berättelsen kretsar kring ett mordmysterium, men vad handlar den egentligen om? Och hur passar Jane Austen in i bilden? Boken har dramatiserats av Simon Stephens och hade urpremiär i London 2013. Just nu erövrar pjäsen scener runt om i världen och i september har den premiär på Wasa Teater.

Haddon Mark © Rory Carnegie
Haddon Mark © Rory Carnegie

Jane Austen skrev böcker om tråkiga människors oerhört begränsade liv, skriver Mark Haddon i en kolumn för tidningen The Guardian. Hennes hjältinnor styrs av regler om vad de kan göra, vart de får gå och vad de kan säga. Deras framtid avgörs på basis av vem de gifter sig med. Men hon skrev om dem med sådan empati ett deras liv verkar vara ändlöst fascinerande.

Det var den här empatin som Haddon försökte fånga i sin debutroman Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Huvudpersonen är en pojke i tonåren som lever efter de strikta regler som får honom att fungera i samhället någorlunda oberoende sitt sociala handikapp. Huvudpersonen, hjälten, hamnar mitt i ett mordmysterium – ett tema som Haddon tror att hans hjälte skulle vilja läsa om. Och kanske, om man ser på hjältens tillvaro med tillräcklig fantasi, så finns det inga begränsningar.

I Den besynnerliga händelsen med hunden om natten bjuds läsaren in i en ung människas annorlunda och okända, men resursstarka inre. Christopher Boone, huvudkaraktären, kan alla världens länder utantill, alla huvudstäder och alla primtal upp till 7507. Han ogillar beröring och talar alltid sanning. Men det är inte en bok om autism, Christopher diagnostiseras varken i boken eller i pjäsen. Och även om Haddon har fått otaliga inbjudningar att föreläsa om autism är han inte expert på området. I en intervju med Tony Gross berättar Haddon att han lade ner betydligt mera tid på att undersöka hur Swindons centrum ser ut och hur Londons tunnelbanesystem fungerar än på att undersöka Aspberger-syndrom.
Istället är det är en berättelse som inte är alldeles bekväm. Den handlar om hur lite som skiljer oss från dem som vi möter på gatan. Om hur dåligt vi kommunicerar med varandra. Om hur litet och skört varje liv är och att vår räddning inte är att fly till en annan stad, till ett annat förhållande eller ett lite smalare och självsäkrare självt. Det är kanske som Christopher säger:”People go on holidays to see new things… but I think that there are so many things in just one house that it would take years to think about all of them properly.”
Och så är det förstås en berättelse om den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Om att hitta mördaren, om mammans bortgång, om grannarnas roll i intrigen och om Christophers framtid.

Boken är flerfaldigt prisbelönt och har sålts i över två miljoner exemplar. Pjäsen uruppfördes år 2012 i London på nationalteatern och vann utmärkelsen årets pjäs på brittiska Oliver Awards. Ifjol hade pjäsen premiär på Broadway och utsågs av Time Magazine till årets viktigaste pjäs. Den spelas just nu på scener runt om i världen och har premiär på Wasa Teater den 12.9.

 

buyHERE

 

Källor:
http://www.theguardian.com/books/2004/apr/11/booksforchildrenandteenagers.features3
 http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4707767

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här